19 mei 2009

 

   
Home
Up
Psalmmeditatie
19 mei 2009
Proefschrift
Doct. Thesis

lees meer over de Psalmen

Turkse Psalmen
Marot en z'n Psalmen
Beza en z'n Psalmen
Pierre Pidoux
geschiedenis
Vergeten Psalters
Contrafacten
Geneefse Psalter (ontstaan)
Muziek...
Ereschuld ?
Hypo-mixolydisch?
Psalm numbers
Boetepsalmen
Souterliedekens
Calvijn - Psalmen
Lucas D'heere
Petrus Datheen
psalm - analyses
Partituren
Tant que vivray

Psalmen in Amsterdam...

19 mei 2009

 

Op 19 mei stond gans Amsterdam in het teken van het Geneefse Psalter. het programma:

  • 10.00-11.30 uur: symposium: “De Psalmen Davids. Uit de geschiedenis van het Geneefse psalter” (bibliotheek van de VU - afd. oude drukken). Sprekers: dr. J.-M. Noailly, dr. J. Luth, dr. W. Heijting. Dit symposium gaat over de werkingsgeschiedenis van het Geneefse Psalter in Frankrijk en Nederland. Centraal staat hierbij een bijzondere verzameling psalmboekjes uit de 16de tot 18de eeuw die onlangs verworven is door de VU, de collectie ‘Gert-Jan Buitink’ († 2 maart 2008)
  • 11.30-12.00 uur: plechtige overhandiging van de collectie door de familie Buitink en opening van de tentoonstelling: De Psalmen Davids. Hoogtepunten uit de geschiedenis van het Geneefse psalter rond enkele topstukken uit deze collectie. Het symposium is beperkt toegankelijk, wegens geringe ruimte; de tentoonstelling zelf is echter vanaf 12.00 uur vrij te bezoeken.
  • 13.45-16.30 uur: een academische zitting (promotie-plechtigheid) in de aula van de Vrije Universiteit te Amsterdam (De Boelelaan 1105), waar Dick Wursten zijn proefschrift, getiteld: Clément Marot and religion. A reassessment in view of his Psalm paraphrases [samenvatting: NL / ENG]] zal verdedigen ten einde te promoveren tot Doctor. De verdediging is openbaar, begint om 13.45 uur stipt, en wordt – na goede afloop – gevolgd door een receptie in de ontvangstruimte naast de aula.
  • 18.00-18.50 uur: vesperdienst in de Waalse Kerk (Walenpleintje/Oudezijds Achterburgwal 159). Dit ‘muzikaal avondgebed’ is georganiseerd in dankbare herinnering aan Gert-Jan Buitink, maar is bedoeld voor iedereen. Tijdens de viering zullen de psalmen niet enkel bewonderd en geprezen worden, maar ook gebeden en gezongen. Een gelegenheidsensemble (6 zangers en twee instrumentisten) zal enkele Psalmen in hun oorspronkelijke zetting brengen (Amsterdam is de stad van J.Pzn. Sweelinck); Ook de dichter Jaap Zijlstra verleent zijn medewerking.
 
 

 

This site was last updated Tuesday, 24 October 2023