Psalterium

 

Home
Turkse Psalmen
Marot en z'n Psalmen
Beza en z'n Psalmen
Pierre Pidoux
geschiedenis
Vergeten Psalters
Contrafacten
Geneefse Psalter (ontstaan)
Muziek...
Ereschuld ?
Hypo-mixolydisch?
Psalm numbers
Boetepsalmen
Souterliedekens
Calvijn - Psalmen
Lucas D'heere
Petrus Datheen
psalm - analyses
Partituren
Tant que vivray
Deze website is gewijd aan een hobby van mij, Dick Wursten, waar maar weinig mensen iets van begrijpen: de psalmen zoals die in de Hervormde (= op Calvijn georiënteerde) kerken worden gezongen.
Hier leg ik het uit voor radio KLARA (VRT):

En hier geef ik een lezing over het ontstaan van 'onze Psalmberijming' (16de eeuw, Calvijn, Marot, Beza)Wat vindt u op deze site? (links een menu met links) :
  1. Algemene achtergrond van het Geneefse Psalter: een kort inleidend artikel / een lang inleidend artikel. (uit het 'Sweelinck Monument')
  2. Een stukje voorgeschiedenis: wat direct voorafging aan de eerste Geneefse Psalm
  3. De vergeten hugenotenpsalters van Poitiers, Parijs en Lyon: Over niet-Geneefse franse psalmboeken
  4. Voor hen die willen weten hoe Calvijn op het idee kwam: de pagina over het hugenotenpsalter vertelt het allemaal.
  5. De beide originele Psalmdichters:
    1. Clément Marot (49 Pss) heeft een eigen website: www.clementmarot.com. Mijn proefschrift handelde over hem en zijn psalmberijmingen (samenvatting Engels / Nederlands).
    2. Theodorus Beza (100 Pss) verdient ook als dichter aandacht: Théodore de Bèze

Bent u op zoek naar partituren, en polyfone zettingen (16de eeuw), dan verwijs ik u naar mijn daaraan gewijde website: https://wursten.be/psalmsmusic/ met ook biografische info over Goudimel, Jambe de Fer, Waelrant, Janequin, Lejeune, Sweelinck etc...

Terug naar de psalmen:  Saaie melodieën !  ouderwets ! Met die teksten kun je toch niet meer aankomen !...  Niks daarvan. Het is niet alleen een liturgische verworvenheid (maar je moet er wel even aan wennen) en een stuk cultureel Westers erfgoed. Kortom: Neem en lees, klik op de knoppen in het menu links & laat u verrassen. Proef wat het is om 'psalmen zingend hervormd te worden in uw gemoed'

reacties welkom op dick[at]wursten.be