De familie Marsily...
scheepsmakelaars op vele frontenFam. Marsily Fam. Havenith Fam. Bunge Fam. Grisar "Good Engels" Leopold II...

 

Marsily... scheepsmakelaars op vele fronten

De fam. Marsily was afkomstig van Engeland, maar was ...(?). De oversteek naar Antwerpen is gemaakt door William James Marsily (1787-1866). HIj vestigde zich in 1809 in Antwerpen vanuit London. Reeds in de Nederlandse tijd lid was hij actief betrokken bij de Protestantse Kerk in de Lange Winkelstraat. Hij was in 1830 gehuwd met Henriette Troisdorf (1809-1882). Hun oudste dochter Fanny Charlotte Marsily huwde met Jules Bernard von der Becke (kinderen: Adolphe, Jules en Max), hun jongste zoon, John Charles Marsily (1838-1886) was gehuwd met Joanna Kreglinger.

John Charles was lid van de kerkeraad (Kirchenvorstand). Zijn plotse overlijden in 1886 en de daaropvolgende uitvaart vanuit de Lange Winkelstraat is aanleiding tot een grote volksoploop op het Kielkerkhof (inderdaad) bij de ter aardebestelling, enkel vergelijkbaar volgens de journalist van dienst met de begrafenis van Hendrik Conscience:

 

Pfr. Seitz (later ook begraven op het Kielkerkhof - beider graven zijn te vinden op perk D van Schoonselhof) liet "zum Ged├Ąchtnis" zijn preek drukken. Zie hieronder (ex. archief prot. kerk, Lange Winkelstraat).