Duitse protestanten in Antwerpen

Home
Duitse kolonie
Christuskirche
Joseph Hertogs
  

De Duitse Antwerpenaren en hun kerkgebouwen

Van de uit Duitsland afkomstige handelaars, ondernemers en reders, die Antwerpen in het begin van de 19de eeuw weer op de kaart gezet hebben als wereldhaven, was een groot deel protestants. In het overwegend roomskatholieke Antwerpen wilden zij hun godsdienst ook beleven en vormgeven. Aan het eind van de 19e eeuw hadden zij hiervoor twee eredienstgebouwen ter beschikking. 

1. de Protestantse kerk aan de Lange Winkelstraat (na 1815 toegewezen aan de protestantse gemeenschap van Antwerpen en in 1821 na een grondige verbouwing in gebruik genomen). Voor meer info over dat gebouw en de prominente rol die de Duitstalige gemeenschap heeft gespeeld bij de restauratie van die kerk tussen 1902-1909 kunt u terecht op de website van de kerk: http://protestantsekerkantwerpennoord.be (NB: opent een nieuw venster). 
2. de Christuskirche in de Bexstraat (nabij het Stadspark) is een eigen Duitse Lutherse ("Evangelische") kerk geweest, gebouwd in 1892-3 naar ontwerp van Joseph Hertogs. Dit gebouw verloor zijn bestemming in 1918 en is uiteindelijk in 1978 gesloopt om plaats te maken voor appartementsgebouwen. Foto's, delen van de glas-in-lood vensters en andere stukken uit het kerkinterieur, inclusief de originele maquette zijn de erfgoedsporen die dit voorname gebouw heeft nagelaten. U kunt er op deze website meer over lezen (menu links)     Home Duitse protestanten Vlaamsche kerk Albert Schweitzer