Magasins Tietz

   
   

Home
Up
Hertogs - gebouwen
Magasins Tietz
Banquet
Gehavende stad

Les Magasins TIETZ, 'den Tits' en de INNO (?l'Innovation)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met z'n wonderlijk gevoel voor understatement - waar een Engelsman nog een puntje aan zuigen kan - zong de Antwerpenaar in het begin van de 20ste eeuw:


In dat klein klein klein bazaarke
Van Leonarke, van Leonarke
Van Leonarke
aan de Meir

Meir 82 = Magazijnen Tietz (1901). De Duitse ondernemer Leonhard Tietz vestigde rond 1897 een filiaal van zijn modehuis aan de Melkmarkt in Antwerpen. Toen de werken voor de verbreding van de Meir en de Leysstraat aanvingen, was hij er snel bij om op deze locatie een nieuw, monumentaal winkelpand te bouwen. Hij opende in 1901 zijn ?Magazijnen Tietz? op de Meir. Vanaf 1910 vergrootte Tietz zijn winkel en huurde hij ook het naastliggende hoekpand, de voormalige elektriciteitswinkel Moyson. Het ?Warenhuis Tietz? en vooral ook ?den tits?, de typische strohoed met zwarte band die er verkocht werd, waren tot 1918 een waar succes in Antwerpen. Na Wereldoorlog I kwam al wat Duits was in een slecht daglicht te staan en werd de winkel van Tietz aangeslagen. ?A l?Innovation?, nu ?Galeria Inno?, nam de gebouwen Meir 82 en 84 over (hoekgebouw ?Moyson? in neo-Vlaamse renaissancestijl, electriciteitswinkel, ontwerp van architect W. Van Oenen), waarmee de naam ?Tietz? verdween uit het Antwerpse straatbeeld (maar zie onder, de restauratie van een reclamemuur in Wilrijk). Meir 82 (?Magazijnen Tietz?) is een ontwerp van architect Jozef Hertogs, die hoofdzakelijk voor de liberale burgerij herenhuizen bouwde in diverse neostijlen aan de Antwerpse leien en parken. Hij was ook verantwoordelijk voor de bouw van het particuliere Museum Mayer van den Bergh (1901-04) en voor religieuze bouwwerken als de neoromaanse Vlaamse evangelische kerk en de synagoge Shomre Hadass (1890-93). Met deze gebouwen liet hij zijn stempel na op het Antwerpse stadsbeeld.

Tip: klik op deze link voor een mooi sfeerbeeld van "Winkelen in stijl in de Belle Epoque"

Hier nog een 'aandeel' uitgegeven door notaris Alphonse Cols (uitgiftedatum: 11 october 1908)

 

 

 

Muurreclame ?Tietz? gerestaureerd in Wilrijk

gva12/07/2010
De muurreclame voor ?Tietz? die begin vorige eeuw op de zijgevel van het huidige KWB St.-Bavolokaal aan de St.-Bavostraat werd aangebracht, prijkt daar weer in al zijn glorie. De restauratie gebeurde door deskundige Christine De Wilde. De muurschildering die dateert van voor 1914 was reeds jaren nog amper te herkennen.  Het kostte bijna een maand werken om ze volledig te restaureren. Dit gebeurde na een grondige analyse van de originele verfresten en gebruikte lettertypes. De reclame werd begin vorige eeuw aangebracht door het grootwarenhuis Tietz omdat de huidige St. Bavostraat - toen nog de Bergstraat - een belangrijke invalsweg was naar Antwerpen.

voor                           

       na (de presentator met "nen tietz"

 

 

 

Warenhuis HERMANN TIETZ in Berlijn. Inderdaad Berlin-Alexanderplatz, gebouwd rond 1905

 

 

 

in 1933, geariseerd tot HERTIE. De eigenaarsfamilie werd in 1933 tot emigratie gedwongen.

 

 

 

Warenhuis TIETZ in Elberfeld 1912. Hypermodern.